Jdi na obsah Jdi na menu
 


8kapitola

27. 4. 2008

Snape se nakonec na ošetřovnu nedostal, a tak proseděl celou noc u krbu. Hned ráno ovšem zašel za Harrym, podívat se, zda už se neprobudil. Neprobudil, a tak si vedle něj pouze sedl a chytil jeho ruku do své. A jelikož byl díky nevyspalé noci unaven. Tak, jak seděl na židli usnul.

 

Nevěděl o tom, že ho tam ráno našla madam Pomfreyová. Že byla i pro profesora Brumbála a nevěděl ani, že všechny jeho dnešní hodiny odučil sám ředitel. Netušil, že Harry už se probudil, a když tam uviděl otce vedle sebe, jak spí, musel se usmát. Byl rád, že někomu na něm tolik záleží.

 

Zůstal ovšem v klidu ležet. Vypadalo to, že jeho otec celou noc nespal. Díval se do stropu a přemýšlel, jak se teď jeho život změní, alespoň v to doufal. Bude bydlet u otce. Nebude se muset vrátit k Dursleyovým.

 

Jeho otec sebou na židli zavrtěl a otevřel oči. Jeho první pohled padl na Harryho. Když viděl, že je vzhůru, byl rád. Dívali se jeden druhému do očí. Snape se natáhl a objal Harryho, do ucha mu šeptal slova radosti:

 

,,Jsem tak rád, že jsi v pořádku. Nechci ztratit i tebe, když jsem tě teprve našel."

 

A tak tam seděli a objímali se. Když přišla madam Pomfreyová, tak se usmála a znovu vyšla ven. Pouze zavolala jednoho ze skřítků a poručila mu, aby na ošetřovnu přinesl hodně jídla. Potom zamířila za Brumbálem oznámit, že Harry je již vzhůru a profesor Snape může od zítra vyučovat.

 

Zatím na ošetřovně:

 

,,Jak se cítíš Harry? Myslíš, že už by si mohl jít na kolej? Protože až madam Pomfreyová zjistí, že jsi vzhůru. Tak tu budeš muset zůstat hodně dlouho."

 

V tom se vedle nich objevil skřítek a podával jim tác s jídlem. Oběma došlo, že už o nich musí Pomfreyová vědět, a tak vše rychle snědli, Snape vyčaroval Harrymu nový hábit a spěchali pryč.

 

A jelikož se všude učilo, tak se rozhodli jít do kabinetu lektvarů. Tam si sedli do křesel.

 

,,Budu to muset říct Ronovi a Hermioně, nevadí to? Jsou to moji přátelé, nechci to před nimi skrývat."

 

Snape pokýval hlavou a zadíval se na Harryho.

 

,,Vědí to. Prozradil jsem jim to už včera večer."

 

Překvapeně se podíval na svého otce. Netušil, že bude chtít, aby to vůbec někdo věděl a sám to dobrovolně prozradil Hermioně s Ronem. Byl pro to moc rád. Dokazovalo to, že kvůli němu přijme i jeho kamarády.

 

Snape si zatím sedl za stůl. Neměl zde ještě žádné úkoly, které by měl opravovat a tak se rozhodl, že by mohl vymyslet test na prověření znalostí, které přes prázdniny určitě všichni zapomněli.

Harry se zatím porozhlédl po kabinetu. Připadalo mu to tam moc temné. Nevěděl, jestli si to může dovolit, ale využil toho, že jeho otec je zabraný do testu. Vytáhl hůlku a mávl s ní. A ač byli podzemí, vyčaroval okna, kterými sem začalo proudit světlo a vypadalo to přesně, jako by se dívali na pozemky.

 

Byl tak zabraný do toho kouzla, že si ani nevšiml, že jeho otec už nevymýšlí nový test, ale teď se zájmem sleduje jeho počínání. Znovu mávl hůlkou a tmavé kamenné stěny dostali oranžový nádech protkaný smaragdovými žilami.

 

Místnost se hned prozářila. Ještě se rozhodl pozměnit podlahu, místo kamenů, na kterých byl slyšet každý krok vyčaroval bílí koberec. Chvilku se rozmýšlel, jakou barvu by měl mít a potom se rozhodl že koberec udělá tmavě zelený, ale protklaný oranžovými čárami, které se stáčely do různých stran.

 

Podíval se na svého otce, jestli je pořád zabraný do těch testů a setkal se z jeho pohledem. Přistiženě sklopil hlavu. Bál se, že jeho otec bude nadávat, ale když ji znovu zvedl uviděl na jeho tváři mírný úsměv. Taky se usmál a pokrčil rameny.

 

,,Teď se ti to tady líbí víc?"

 

,,Jo, ale ještě to pořád není ono. Můžu to dokončit? Pak si to budeš moci změnit zpět. Ale nech mě to prosím dokončit."

 

Snape mu to povolil a znovu se vrátil k testu. Harry zatím proměnil stará dřevěná křesla na pohodlné vypolstrované a starý gauč nechal zmizet a místo toho vytvořil novou oranžovou pohovku pro tři lidi. Křesla naopak dostaly zelený nádech.

 

Konferenční stolek udělal ze světlého dřeva a doprostřed vložil skleněnou desku. V jednom z rohů pokoje vytvořil takový šachový koutek. Doufal, že jeho otec hraje rád šachy, rád by si s ním jednou zahrál.

 

Krb změnil z hnusného kamenného očouděného na dřevěný a použil kouzlo na ochranu, aby dřevo nechytilo. Okolo krbu vyčaroval dvě křesla z vysokými opěradly. U jednoho z oken zase vykouzlil houpací křeslo.

 

Staré zašlé dřevo, z kterého byla vyrobena knihovna nahradilo světlé dřevo. Jediné co teď potřebovalo změnit byl pracovní stůl se židlí. Rozhodl se si to užít. Prvně mávl hůlkou a hnusnou, jistě nepohodlnou, židli změnil na točivou, jakou výdával v mudlovských časopisech ve stáncích.

 

Snape okamžitě překvapeně vykřikl a ze židle se zvedl, ovšem nepočítal s tím, že židla je na kolečkách a jak se s ním posunula, tak skončil na zemi. Konečně se zvedl a hodil po Harrym naštvaný pohled. Ten se, ale smál, přece jen, nevidíte každý den padat profesora lektvarů ze židle.

 

Rychle, než si to jeho otec rozmyslí, vykouzlil lampičku a stůl proměnil na jeden z těch novějších.....

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář